Resultaten

Op de Philips van Horne kunnen leerlingen terecht voor mavo en havo. Aan alle leerlingen ‘onderwijs op maat’ leveren; dat is wat we willen. We houden er rekening mee, dat er verschillen bestaan tussen leerlingen en handhaven daarom duidelijk herkenbare leerwegen. Op deze manier proberen wij alle leerlingen een goede voorbereiding te bieden op de vervolgopleidingen. 


Kwaliteitszorg

We werken elke dag aan het best denkbare onderwijs aan onze leerlingen. Constante kwaliteitsontwikkeling is daarbij het vertrekpunt. Iedereen draagt hier vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid aan bij.

Het doel van kwaliteitszorg is dat alle betrokkenen werken aan de verbetering van de kwaliteit die de school nastreeft. Bij de kwaliteit van een school gaat het om de kwaliteit van het leren en de begeleiding daarvan. De onderwijskwaliteit van de Philips van Horne is op diverse manieren inzichtelijk gemaakt. Zo zijn zowel de in-, door- en uitstroomgegevens als het schoolplan hier op de website in te zien. Gegevens over de kwaliteit van ons onderwijs zijn bovendien verzameld op de website Scholen op de kaart.

Binnen LVO Weert wordt bovendien gebruik gemaakt van de beleidsmonitor. Hierin staan verschillende kwaliteitsaspecten beschreven die gecontroleerd worden door de verschillende kwaliteitszorgmedewerkers die werkzaam zijn binnen onze scholen. De medewerkers kwaliteitszorg rapporteren periodiek aan de directie van de scholen en geven advies over eventueel te nemen maatregelen.


Schoolplan

Een uitvoerige beschrijving van het meerjarenbeleid van de school staat in het schoolplan 2022-2026. Het schoolplan wordt ter instemming aan de medezeggenschapsraad voorgelegd. Jaarlijks worden de nieuwe acties in een schooljaarplan opgenomen.


Onderwijstijd

De Philips van Horne werkt met een vierkant lesrooster. Elke leerling heeft dagelijks les tussen 8.45 en 16.15 uur. Voor de klassen 1, 2 en 3 worden uitvallende lessen zoveel als mogelijk vervangen. Ook in de bovenbouw worden de lessen indien mogelijk door vervangende docenten waargenomen.

De Philips van Horne heeft het document 'Wat is onderwijstijd?' opgesteld. Hierin is te lezen welke activiteiten als onderwijstijd aangemerkt kunnen worden.


Beleid lesuitval

Op het moment dat een les niet door kan gaan door bijvoorbeeld ziekte van de docent, hebben leerlingen meestal de mogelijkheid om in het klaslokaal of een andere aangewezen ruimte, onder toezicht, aan het betreffende vak verder te werken. 


REGULIER

Welke lessen worden vervangen?
We trachten zoveel mogelijk lessen op te vangen. Daarbij gaan leerjaar 1, 2, havo 3 en mavo 3 voor op de overige leerjaren. Het laatste lesuur van de dag wordt niet vervangen. Er kan worden afgeweken van bovenstaande als blijkt dat de onderwijstijd voor een bepaalde klas in het gedrang komt. 

Teamleiders bekijken of een klas met voorrang vervangen moet worden, om te voorkomen dat de betreffende klas te veel lessen mist. Dit doen ze op basis van de overzichten die vanuit roostermaker per periode worden aangeleverd.

Op welke manier worden de les vervangen?
Op het moment dat een les niet door kan gaan, kan voor de leerlingen de volgende opvang worden gerealiseerd:

  • Vervangingles: een lesuur waarin een groep leerlingen bij afwezigheid van een docent, opgevangen wordt door een andere (vak)docent of ander bevoegd persoon in een onderwijsruimte. Leerlingen werken aan een opdracht speciaal voor dit lesuur of aan opdrachten uit de studiewijzer.
  • Werktijd thuis/aula met concrete opdracht: een lesuur waarin een groep leerlingen bij afwezigheid van een docent, zelfstandig kan werken aan gestelde leerdoelen/opdrachten opgenomen in de studiewijzer of materiaal die eerder kenbaar is gemaakt aan de leerlingen. Controle op gemaakte opdrachten vindt plaats als de betreffende docent weer terug is.

Wat te doen als er geen docent bij het lokaal is?
Wanneer een docent bij het begin van de les niet aanwezig is, meldt de klassenvertegenwoordiger zich bij de Front Office bij May en/of Gerrie. Er zal worden bekeken wat de reden van de afwezigheid is en of en hoe de les doorgang vindt.

Hoe wordt de lesuitval gecommuniceerd?
Incidentele uitval wordt zowel via Somtoday als via de monitoren in de school kenbaar gemaakt aan de leerlingen. Aangegeven wordt of de les wel of niet vervangen wordt en wie de vervangende docent is.

Bij langdurige uitval worden ouders op de hoogte gesteld. Er wordt door de teamleider bekeken welke gevolgen de uitval heeft voor het onderwijsleerproces en op basis hiervan wordt bekeken of er maatregelen genomen moeten worden. Maatregelen kunnen zijn: het aanpassen van een toets, het uitstellen van een toets of het inlassen van extra contactmomenten. Ouders worden op de hoogte gesteld van het moment dat de lessen, door de docent of eventuele vervanger, hervat worden.