Communicatie en inspraak
Ouders en school hebben een gezamenlijk belang: goede onderwijskwaliteit. Inspraak op schoolbeleid ter versterking van de onderwijskwaliteit is op meerdere manieren mogelijk:
- Medezeggenschapsraad
- Oudercommissie
- Leerlingenraad en klassenvertegenwoordigers
Oudercommissie
De Oudercommissie heeft tot doel de betrokkenheid van ouders/verzorgers bij de school te vergroten en de samenwerking met de school ten behoeve van onderwijs, vorming en ontwikkeling van leerlingen te bevorderen. Als ouder/verzorger van een leerling van de Philips van Horne kunt u lid worden van de Oudercommissie.
Wat doet de oudercommissie niet?
- De oudercommissie houdt zich niet bezig met overkoepelende beleidsmatige zaken. Besluiten over formatie, locatiekeuze, inzet gelden, klassenverdeling, etc. worden besproken in de medezeggenschapsraad (MR). De oudercommissie heeft desgevraagd een klankbordfunctie, b.v. voor de Medezeggenschapsraad (MR). Ook kan de oudercommissie met initiatieven komen en deze aan de MR voordragen. Het is dan aan de MR of daar vervolgens uitvoering aan wordt gegeven.
- De oudercommissie kan geen individuele problemen voor u oplossen. Individuele problemen van ouder(s)/verzorger(s) en leerling(en) kunnen besproken worden met de mentor en/of teamleider van uw kind. De oudercommissie is bedoeld voor algemene zaken waar meer/alle leerlingen en ouders mee te maken hebben.
In contact met onze achterban
Om als oudercommissie goed te kunnen functioneren is input van ouders/verzorgers hard nodig. Wat houd je bezig binnen de school? Waar loop je tegenaan? Welke signalen geven je kind(eren)? Jullie stem, ervaringen en tips zijn de basis voor een goede uitoefening van de rol en taken. Laat je ‘horen’ via het e-mailadres: oudercommissie@pvanhorne.nl.
Interesse
Leerlingen slagen voor hun eindexamen. Dit betekent dat leden met enige regelmaat afscheid nemen van de oudercommissie. We zijn dus altijd op zoek naar nieuwe leden die zich willen inzetten voor school. Ben je geïnteresseerd? Neem dan contact op met de oudercommissie, via het e-mailadres: oudercommissie@pvanhorne.nl. De vergaderingen, in aanwezigheid van de schooldirectie, vinden (plusminus) om de 6 weken plaats in de avonduren van 20.00 uur tot 21.30 uur.
Medezeggenschapsraad
Een belangrijk inspraakorgaan binnen de school is de medezeggenschapsraad (MR). De MR van een school is wat de ondernemingsraad is in een bedrijf; zij bewaakt namens het personeel, de leerlingen en de ouders/verzorgers de goede gang van zaken op school. De leden van de MR van de Philips van Horne zijn gekozen vertegenwoordigers van personeel, ouders/verzorgers en leerlingen.
MR reglementen e.d.
Informatie over de rechten en plichten van de MR kunt u o.a. vinden op onderstaande websites:
Ook kunt u de diverse MR reglementen en het MR statuut inzien: MR reglement LVO, MR reglement Philips van Horne en MR statuut LVO.
Correspondentie
De MR vergadert ongeveer éénmaal per maand. Voor zaken die u onder de aandacht van de MR wilt brengen, kunt u contact opnemen met dhr. E. Muijres secretaris.
Gemeenschappelijke medezeggenschapsraad
Ook op bovenschools niveau heeft de wet de medezeggenschap geregeld: LVO heeft een gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR). In de GMR wordt het beleid besproken dat voor alle of voor de meeste scholen geldt. Hier worden de kaders vastgesteld waarbinnen de scholen zelf hun beleid kunnen bepalen. Elke school is in de GMR vertegenwoordigd door een ouder of leerling én een personeelslid. De MR van een school bepaalt hoe de vertegenwoordiging in de raad wordt aangewezen.
De GMR is op die manier een stichtingsbreed medezeggenschapsorgaan, dat alle scholen in zich verenigt. De GMR wil benadrukken dat het voor een goede vertegenwoordiging van alle LVO-scholen en voor de eigen informatievoorziening belangrijk is dat alle zetels bezet zijn.
Leerlingenraad & klassenvertegenwoordigers
We vinden het belangrijk dat leerlingen invloed hebben op hun eigen leerproces en op de manier waarop we op school organiseren. De school heeft daarom een leerlingenraad en klassenvertegenwoordigers (KVT’ers). Hierin is de participatie van leerlingen vormgegeven. De Leerlingenraad is een overlegorgaan bestaande uit een groep leerlingen afkomstig uit alle jaarlagen. Zij peilen regelmatig hoe leerlingen denken over bepaalde zaken op school door in gesprek te gaan met de KVT-ers en andere leerlingen. Zij hebben ook informele gesprekken met de schoolleiding en treden vooral op als klankbord. Voor meer info hierover klik op deze link.