Nieuws

Vicky wil naar de top in Buenos Aires

13 september 2018
Terug

Zware bassen dreunen uit de luidsprekers bij dansschool Fresh aan de Parallelweg in Weert. Hiphop. Op de dansvloer gooit de zestienjarige Vicky Bergmans uit het Noord-Brabantse Gastelvliegensvlug al haar ledematen in de rondte. De jonge breakdancer bereidt zich onder begeleiding van coach Raymon Truijen van Fresh voor op de Jeugd Olympische Spelen van 6 tot en met 18 oktober in Argentinië.

Deze dag traint ze tevens onder het toeziend oog van niemand minder dan Mark Huizinga, olympisch kampioen judo. Huizinga is net als vier jaar geleden de chef de mission van het olympisch gezelschap. Dit keer vertrekt hij met 74 personen naar Buenos Aires.
Onder hen 42 jeugdige sporttalenten. Vicky is de enige danser van het gezelschap. „Ik moet er vooral voor zorgen dat tijdens die drie weken in Argentinië alles in goede banen geleid wordt”, zegt Huizinga. „Maar het zou kunnen dat bij een aantal sporters de zenuwen op gaan spelen. Dan probeer ik ze met mijn olympische ervaring natuurlijk wel bij te staan en ze een steuntje in de rug te geven.”

Vicky zelf blijft er vooralsnog rustig onder. De leerlinge van het Philips van Horne in Weert wil zich de komende weken vooral goed voorbereiden op de wedstrijden breakdance in Buenos Aires. Normaal gesproken traint ze in Eindhoven in de Rugged Studio. Maar als voorbereiding voor de Jeugd Olympische Spelen kwam ze bij Fresh en Raymon Truijen in Weert terecht. De breakdancewereld is klein.

Na kwalificatieronden in het Duitse Essen en Japan, werd de olympische droom waar. „Ja, een beetje begint het nu toch wel te kriebelen”, zegt ze. Of er een medaille inzit? Afwachten.”

Haar coach Raymon geeft haar alle lof voor de breakdance die ze net op de vloer heeft gebracht tijdens de training. „Maar of dat voldoende is, weet ik niet”, zegt hij nuchter. „Ik heb verschillende concurrenten van haar aan het werk gezien. Die zijn toch wel heel erg sterk hoor. Maar de top halen in Buenos Aires, dat is zeker wel ons doel. Daar gaan we voor.”

Bron: Dagblad de Limburger door Leon Janssen

Philips van Horne

Samen creatief!