Nieuws

Topsporttalent in beeld: Vera Moonen

12 oktober 2015
Terug

Op zondag 20 september ben ik samen met 5 andere meiden, 6 jongens, 2 coaches en een fysio naar Spanje vertrokken. In Alicante vond namelijk het EJK Lifesaving 2015 plaats. Lifesaving is de wedstrijdtak binnen de reddingsbrigade en houdt in dat je verschillende onderdelen op snelheid moet uitvoeren. Elk onderdeel bevat een element wat is afgeleid van het redden van mensen. Zo werken we met reddingspoppen die we in bepaalde onderdelen moeten opduiken of vervoeren, of we werken met een torpedoboei als reddingsmiddel. Op het strand vinden ook onderdelen met een rescue board plaats. Lifesaving is een sport die ik al bijna 10 jaar beoefen en is zowel individueel als in teamverband. Daarnaast bestaat deze sport uit zwembadonderdelen en strandonderdelen. In totaal deed ik mee aan 10 onderdelen, verspreid over 4 wedstrijddagen. Voordat de wedstrijd begon hadden we eerst nog 2 trainingsdagen, die in het teken stonden van de laatste puntjes op de i zetten. ’s Morgens hadden we zwembadtrainingen en ’s middags ocean trainingen op het strand van Torrevieja. Hierdoor konden we kennismaken met het zwembad en het strand alvast verkennen, zodat we goed voorbereid aan de wedstrijd konden beginnen.

Het Nederlands junioren lifesavingteam 2015 inclusief coaches en fysio

Op woensdag 23 september begon de wedstrijd met een openingsceremonie en het onderdeel SERC. Hierbij moet een team van 4 personen een ongeval in het water in 2 minuten oplossen. Ik deed zelf niet mee met de SERC, maar dit onderdeel ging heel goed en Nederland werd 1e, en dus Europees junioren kampioen op dit onderdeel!

De 2 dagen daarna vonden plaats in het zwembad. Hoewel mijn eerste onderdelen iets minder goed gingen dan verwacht, heb ik toch nog een aantal mooie PR’s (persoonlijke records) gezwommen en zaten we bij bijna alle teamonderdelen in de finale. Per onderdeel worden namelijk series en finales gezwommen, de zwemmers/teams met de beste 8 tijden gaan door naar de finale die telkens ’s middags gezwommen werden. Bij mij ging de 200 m superlifesaver het beste. Dit is een ingewikkeld onderdeel, waarbij zowel conditie als techniek zeer belangrijk is. Bij dit onderdeel zwem je eerst 75 meter borstcrawl, vervolgens duik je een reddingspop op, die op de bodem ligt. Dan zwem je nog 25 meter met reddingspop naar de kant, waar je vervolgens in het water je zwemvliezen aantrekt en een torpedoboei omdoet. Daarna zwem je 50 meter borstcrawl met zwemvliezen en torpedoboei. Bij de andere kant hangt dan een pop klaar die je in de torpedoboei moet klikken en vervolgens zwem je 50 meter met deze pop in de torpedoboei terug. Het onderdeel ging erg goed en ik was zeer tevreden met mijn tijd.

Daarna volgenden 2 wedstrijddagen op het strand en in zee. Ik deed hier vooral de renonderdelen en ook één onderdeel waarbij je naar de boei moet zwemmen. De 1e dag begon met de beachsprint, bij dit onderdeel moet je 90 meter door het mulle zand sprinten. Het ging erg goed en ik werd 1e in de B-finale. Bij dit onderdeel moest je je vanuit de series eerst kwalificeren voor de halve finale, waarvan vervolgens de beste 8 sporters doorgingen naar de A-finale en de andere 8 naar de B-finale. De 4x90 sprint, het teamonderdeel ging ook heel goed en we werden 6e in de A-finale. Later op de dag vond ook de rescue tube rescue plaats. Dit is een onderdeel waarbij er eerst iemand naar de boei zwemt, vervolgens komt een volgende zwemmer met zwemvliezen en een torpedoboei jou ophalen. Op het strand staan twee helpers te wachten die de 1e zwemmer vervolgens uit het water slepen. Ik was zelf de 1e zwemmer en het onderdeel ging heel goed. We werden 4e. De laatste wedstrijddag bestond voor mij uit 2 renonderdelen die ook goed gingen.

Op maandag 28 september zijn we weer terug naar Nederland gevlogen na een succesvol en leuk EJK! Uiteindelijke zijn wij in het totaalklassement 8e van in totaal 16 landen geworden. Een prestatie waar we met z’n allen trots op zijn. Volgend jaar zal het WK Lifesaving in Nederland plaatsvinden. De zwembadonderdelen zullen dan plaatsvinden in het Pieter van den Hoogenbandstadion in Eindhoven en de oceanonderdelen op het strand bij Noordwijk.

Vera Moonen V6B

 

Philips van Horne

Samen creatief!