Nieuws

Tekenbeetcampagne GGD

29 april 2021
Terug

Van april tot november zijn de teken weer actief. De GGD voert ook dit jaar een tekenbeetcampagne om mensen te wijzen op de risico’s van een tekenbeet en hoe je deze kunt voorkomen.

Tekenencefalitis

Dat je als gevolg van een tekenbeet de ziekte van Lyme kunt oplopen is gelukkig al bij veel mensen bekend. Minder bekend is dat je door een tekenbeet ook besmet kunt worden met tekenencefalitis (TBE-virus), dat geeft een ontsteking in de hersenen. Deze ziekte komt veel voor in bepaalde delen van Europa en Azië en is sinds 2016 ook een enkele keer in Nederland gesignaleerd. Hoewel de kans op besmetting met het TBE-virus gering is, is het wel een extra reden om je tegen teken te beschermen, ook als er weer een vakantie in Europa mogelijk wordt.

Vaccin 

Tegen tekenencefalitis bestaat een vaccin. Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) adviseert mensen die langer dan vier weken aaneengesloten kamperen in een gebied waar tekenencefalitis voorkomt zich te laten vaccineren. Dit kan bij de lokale GGD. De GGD geeft ook advies op maat of vaccinatie nodig is. Bekijk hier de folder over tekenbeten van de GGD.

Philips van Horne

Samen creatief!