Nieuws

Technasium Meesterproef

27 maart 2017
Terug

Op vrijdag 24 maart 2017 stond voor acht examenkandidaten van Het College en vier examenkandidaten van de Philips van Horne de Meesterproef op het programma.

De Meesterproef is het schoolexamen van het vak ‘Onderzoeken & Ontwerpen’ en vormt de eindfase van het laatste project voor de examenleerlingen van het Technasium. De eindexamenleerlingen van HAVO-5 en VWO-6 lieten aan leerlingen, docenten, familie, directie, technatoren en opdrachtgevers zien waar ze een jaar lang hard aan hebben gewerkt. Een bijeenkomst met een zeer feestelijk tintje. De eerste examencijfers werden genoteerd.  


Opdracht

Voor de Meesterproef zochten de leerlingen naar een geschikte opdracht en naar een opdrachtgever met een bèta-technisch probleem. Na het formuleren van de opdracht, doorliepen zij een onderzoekstijd waarbij ze door proefondervindelijk onderzoek de benodigde resultaten probeerden te behalen. Op vrijdag 24 maart mogen de leerlingen, na driekwart jaar, eindelijk het eindresultaat presenteren.

x14.jpg

Meesterproefdag

De Meesterproefdag omvatte een dagprogramma dat tussendoor werd begeleid met een quiz, experimenten, lunch en een eindborrel. De dag draaide om de topic waarbij de examenleerlingen hun projecten uiteenzette. Vijf voordrachten waarbij bevindingen, inventies, voorstellen en adviezen met veel detailkennis aan het gemêleerd publiek werden getoond.

 

Internationaal karakter

Nieuw dit jaar is dat door een aantal groepen de O&O-Meesterproef gecombineerd is met het buitenlands profielwerkstuk. Eén van de groepen heeft in november 2016 in Litouwen onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van de duurzame energiebron Blue Energy en de daarmee gepaard gaande energieonafhankelijkheid van Rusland. Een andere groep is naar Zweden afgereisd voor een onderzoek met betrekking tot hun Meesterproef over het kweken van organen. Al met al heel uiteenlopende projecten.


Deelnemers

Een overzicht van de deelnemers dit schooljaar en de titel van hun Meesterproef:

 • Jasper Korten
  Titel: Check in met Swipin’.
 • Silke van Meijl, Nina Greijmans, Paula Schrijver en Sanne van Deursen
  Titel: Organen kweken in het jaar 2030.
 • Joep Lammers en Robin Huijerjans
  Titel: De verbeterde rollator.
 • Martijn Schrijnemaekers, Harm Dings, Melle Klaver en Samuel Stoop
  Titel: Blue Battery, energiebron van de toekomst.
 • Pim Hanssen
  Titel: Informatieoverdracht van Stella Lux naar de gebruiker.

Foto’s van de Meesterproef zijn te vinden in de fotogalerij.

Philips van Horne

Samen creatief!