Nieuws

Provinciaal Jeugddebat Limburg 2024

18 juni 2024
Terug

Dit najaar, op woensdag 16 oktober, wordt er in elke provincie van het land een Provinciaal Jeugddebat georganiseerd vanuit de Nationale Jeugdraad (NJR).

Het Provinciaal Jeugddebat is een dag waarop +/- 50 jongeren naar het provinciehuis komen om met provinciale politici in gesprek te gaan over maatschappelijke thema's. Op deze dag staan twee doelen centraal: het vergroten van de stem van jongeren in de provinciale politiek én het ontwikkelen van de sterke punten van de jongeren die deelnemen. Denk bijvoorbeeld aan het leren presenteren en/of argumenteren! 

Wie is welkom? 

Deze dag is speciaal voor jongeren van 12 t/m 18 jaar die graag willen meedenken én meepraten over maatschappelijke thema's. Alle jongeren van vmbo, havo, vwo & mbo zijn uitgenodigd uit om een dagje plaats te nemen in het provinciehuis en met politici in debat te gaan. Ervaring met politiek of debatteren is niet nodig. Door goede begeleiding en toegankelijke werkvormen zorgen we ervoor dat iedereen zijn stem kan laten horen! Per provincie is plek voor +/- 50 jongeren. Bij meer aanmeldingen wordt er een diverse groep jongeren geselecteerd. 
 

Doorstroom Nationaal Jeugddebat 

Naast dat de deelname aan het Provinciaal Jeugddebat een leuke en leerzame ervaring is, krijg je ook een kans om door te stromen naar het Nationaal Jeugddebat. Vanuit het provinciale traject kunnen deelnemers zich aanmelden voor het nationale traject, waarna zo’n 120 jongeren uit heel het land hun stem uit hun provincie mogen vertegenwoordigen tijdens het Nationaal Jeugddebat in april in de Tweede Kamer. Dit jaar wordt het de 30e editie van het Nationaal Jeugddebat! Je doet mee aan een voorbereidingstraject met workshops, voorbereidingsdagen en een leuk en leerzaam deelnemersweekend waarbij je de andere deelnemers ontmoet en gezamenlijk het debat gaat voorbereiden. 
 

In het kort: 

Wat het Provinciaal Jeugddebat jongeren biedt:   

  • Actief meedenken over maatschappelijke thema's en provinciaal beleid;  
  • Leeftijdsgenoten uit de provincie ontmoeten;
  • Kennismaken met de politiek;   
  • Ontwikkelen van eigen sterke punten;
  • En dat allemaal gratis en laagdrempelig, er hoeft niets voorbereid te worden en de lunch is geregeld! 


Wat kun je doen? 

Voor meer informatie kun je op de website van het NJR terecht of bekijk bijgevoegde flyer. De inschrijving is open. Voor vragen kun je kijken bij de veelgestelde vragen, e-mailen naar jeugddebat@njr.nl, of telefonisch contact opnemen via 06-16067077.  

Philips van Horne

Samen creatief!