Nieuws

Philips-leerlingen maken concertreis naar China

5 januari 2015
Terug

Verslag

26 december en 27 december 2014

Vertrek per bus naar Frankfurt am Main Airport om van daaruit met vlucht CA936 verder af te reizen naar Shanghai Pudong Airport. De vlucht was gepland om 19.00 uur. Aankomst op het vliegveld in Shanghai op 27 december 2014 om 13.05 uur lokale tijd. De vlucht duurde 10 uur en 50 minuten over een afstand van 8.869 km. Goede vlucht gehad en de muzikanten gingen richting het Nanya Hotel Suzhou om daar in te checken. 's Avonds kregen we een welkomstdiner aangeboden met de Chinese organisatie.

28 december 2014

Nadat we een goede nachtrust hebben gehad en een 'echt' Chinees ontbijt, dat voornamelijk bestond uit een complete Chinese rijsttafel, gingen we richting de Shanghai Oriental TV Tower, ruim 300 meter hoog. Met een lift kon men naar boven om daarna te genieten van een prachtig uitzicht over de stad Shanghai. De gemeente telt 23 miljoen inwoners en is daarmee de grootste gemeente van de wereld. De stad is net zo groot als de provincie Utrecht. Daarna lunch. Ook deze bestond grotendeels uit een Chinese rijsttafel. Bestek was er nauwelijks. Er wordt alleen gebruik gemaakt van 'stokjes'. In het begin is dat lastig, maar je moet wel, anders krijg je niets te eten. Nadat we geluncht hadden, brachten we een bezoek aan het oude Shanghai. Opvallend waren hier de gebouwen en huizen. Het typisch sierlijk dak dat iedereen wel kent van foto's of tv. Hierna woonden we een theeceremonie bij in een pagode. Hier kreeg je tekst en uitleg over het thee zetten en het proeven van thee. Alsof dit nog niet genoeg was brachten we ook een bezoek aan een Frans gedeelte van de stad. Vroeger was het een Franse kolonie en daarom heeft dit gedeelte al lange tijd een westerse inslag. Nu is het totale Shanghai bijna helemaal westers georiënteerd. Alleen de social media is door de Chinese regering praktisch totaal geblokkeerd. Facebook, Twitter etc. is verboden. 's Avonds stond er een diner in het hotel voor ons klaar.

29 december 2014

Nadat we klaar waren met het ontbijt, brachten we een bezoek aan het zijdemuseum. Hier werden we rondgeleid en kregen we onder andere te zien hoe de zijdedraadjes, flinterdun, uit de cocons werden gehaald. De kleur is wit. Daarna lunch. Om half 4 stond de eerste repetitie gepland in het SICC-Suzhou International Convention Centre waar de harmonie 's avonds het eerste concert gaf. Er zaten ongeveer 1.200 gasten zaten in de zaal.

30 december 2014

Deze dag gingen we naar een van de vele parelmusea. Een parel groeit in een oester. Er bestaan vijf kleuren parels. Interessant om te zien hoe de parelindustrie in Shanghai actief is. Hierna gingen we naar de stad Wuxi. Een twee uur durende busreis om in de Wuxi Hall of the People te repeteren en 's avonds te concerteren. Alweer een prachtig theater met veel publiek.

31 december 2014

's Ochtends hebben we een bezoek gebracht aan de Chinese tuinen in Suzhou. Nadat we geluncht hadden kregen we de mogelijkheid om te winkelen rondom het hotel. Nadat we gedineerd hadden was er een repetitie in het SZCAC-Suzhou Culture and Arts Centre waar 's avonds het Oud/Nieuwjaarsconcert plaatsvond. Dit alles werd georganiseerd door Suzhou Government. Wij hadden elkaar al nieuwjaar kunnen wensen en in Nederland kon dat pas zeven uur later. Het was apart dat er géén of nauwelijks vuurwerk te zien of te horen was. Dit is pas tijdens het 'echte' Chinese nieuwjaar in februari.

1 januari 2015

Uitchecken hotel om vervolgens richting Jingjiang te gaan en daar weer in te checken in het volgende hotel. Vandaag was er een repetitiemiddag en 's avonds een concert in het grandioze Jingjiang Theatre.

2 januari 2015

's Ochtends vertrek richting Shanghai om in te checken in het hypermoderne Shanghai Golden River-view Hotel. Het was te vergelijken met het Kurhaus in Scheveningen, alleen 'iets' goedkoper, namelijk 48 euro! Er is gevraagd wat de portier per maand verdient: ongeveer 250 euro! Het leven is er niet duur, maar de mensen verdienen er ook niet zo veel.

's Middags repetitie en 's avonds het vijfde en laatste concert. Dit vond plaats in het fantastische Kunshan Grand Theater in Shanghai. Het was een spetterend concert en het publiek was dolenthousiast. Vier leden zongen twee Chinese liedjes. Dit sloeg enorm aan. Ze zongen prachtig. De zaal was gevuld met ongeveer 1.500 mensen. Nadat het concert was afgelopen, was er een afscheidsfeest in het luxe hotel tot diep in de nacht.

3 en 4 januari 2015

Een groep van 21 leden ging zich klaarmaken voor vertrek naar Weert. De andere 51 leden bleven nog een dag langer genieten van het mooie Shanghai. Deze dag werd gevuld met een bezoek aan een Chinese markt en een show van Chinese acrobatiek.

Op 4 januari uitchecken, ontbijt en vertrek naar het vliegveld voor de terugreis. Deze duurde 12.5 uur in tegenstelling tot de heenreis die ruim tien uur duurde. Behoorlijke vertraging. Uiteindelijk kwam de tweede groep Chinareizigers om 23.30 uur aan in Weert waar ze door veel familie en vrienden werden verwelkomd.

Het was een concertreis die in woorden bijna niet is uit te drukken. Koffers vol verhalen en indrukken! Een reis om nooit te vergeten!

Paul Nijs

 

De vier zangeressen waaronder Sanne Driessen en Isa Verwijlen aan het repeteren.

Paul Nijs in volle concentratie

Prachtige concertzaal in Suzhou waar een van de optredens plaatsvond.

 

 

 

Philips van Horne

Samen creatief!