Nieuws

Paarse vrijdag

7 december 2020
Terug

Graag vestigen we je aandacht op paarse vrijdag, dit jaar op vrijdag 11 december. Op deze dag kunnen personeel, docenten én leerlingen door het dragen van paarse kleding hun solidariteit tonen met niet-hetero’s (homoseksuelen, biseksuelen, lesbiennes) en transgenders. Alhoewel de acceptatie van homoseksualiteit steeds beter wordt, blijkt nog steeds dat depressies en zelfmoordgedachten onder LHBTI+ leerlingen veel vaker voorkomen. Voor meer feiten over de mate van acceptatie in Nederland, zie dan deze infographic. Mensen die zich onzeker voelen om wie of wat ze zijn, voelen zich extra gesteund door iedereen die paars draagt op Paarse Vrijdag.

Dan ook nog een antwoord op de meest gestelde vraag over paarse vrijdag – ‘Waarom paars?’: Paarse Vrijdag is in 2010 als Spirit Day begonnen in de Verenigde Staten toen leerlingen paars gingen dragen om hun steun te betuigen aan medeleerlingen die lesbisch, homo, bi+ of trans waren. De kleur paars is gekozen omdat in de regenboogvlag de kleur paars voor ‘spirit’ staat. Spirit kun je vertalen als geestdrift of enthousiasme.

Wij zien graag zo veel mogelijk leerlingen in allerlei schakeringen paars. Denk niet te groot – paarse sokken zijn ook al een positief signaal!

Philips van Horne

Samen creatief!