Nieuws

Leerlingen Het College, Philips van Horne en Het Kwadrant naar Oeganda

27 juni 2024
Terug

Zaterdag 6 juli en zondag 7 juli a.s. zetten twee groepen leerlingen van Het College, de Philips van Horne en Het Kwadrant met docenten en een medisch begeleider koers naar Oeganda voor een interculturele ontwikkelingsstage van drie weken. De leerlingen doen mee aan het Xplore project van Global Exploration. In deze drie weken gaan ze er samen voor proberen te zorgen de wereld een beetje beter te maken: samen leren, praten, sporten, zingen en werken. Leren dat mensen over de hele wereld anders zijn, maar dat dat ook prima is.


Oeganda

De groepen vliegen respectievelijk op zaterdag (team 1) en zondagochtend (team 2) vanuit Amsterdam via Istanbul naar Entebbe in Oeganda. Eenmaal in Uganda aangekomen bezoeken de groepen ieder in hun eigen volgorde de volgende projecten of scholen:

Somero Uganda: zij willen kinderen en jonge vrouwen uit sloppenwijken in staat stellen een zelfbepaald leven te leiden. Hier zullen diverse activiteiten plaats vinden.  De Seeta High School – Green Campus die met zijn 10.000 studenten een van de grootste van het land is. Hier gaan leerlingen lessen volgen met hun buddies en samen activiteiten doen. De reis wordt vervolgd naar Busaba waar ze de Busaba Seed Secondary School bezoeken een kleine school van 416 leerlingen in het buitengebied. Hier is het handen uit de mouwen steken en aan het werk. Lets Work! Hier gaan de leerlingen ook naar de huizen van de buddies. Onderweg van Busaba naar de volgende locatie Kachonga bezoeken de leerlingen het Busolwe Hospital. Hier worden medische spullen gedoneerd. Kochonga is de volgende locatie waar de studenten een school bezoeken. Hier bezoeken ze Bukedi College wiens visie het is om betaalbaar en toegankelijk onderwijs aan te bieden aan iedereen. Hier is het ook weer handen uit de mouwen steken en aan het werk. Lets Work!

Daarnaast is er ook tijd voor het bekijken van het landschap tijdens de soms lange busreizen tussendoor. Van het ene naar het andere project verplaatsen geeft de leerlingen een mooie indruk van hoe het landschap en de natuur er in dit mooie land uitzien. De natuur van de Murchison Falls Park, het Kigaju Chimp Camp, de hippo pool en de game drive zullen mooie indrukken achterlaten die de leerlingen zich nog lang zullen herinneren.

De leerlingen bezoeken dus een heel aantal scholen, maar daarnaast is er natuurlijk ook ruimte om de highlights van het land te bekijken.


Global Exploration

Global Exploration is een stichting met als doel jongeren kennis te laten maken met andere culturen. Ontwikkelingssamenwerking, duurzame ontwikkeling en zelf een bijdrage leveren door middel van een ‘Scholen voor Scholen’-project vormen onderdelen van de ontwikkelingsstage. Na een gedegen voorbereiding van masterclasses, teambuilding en informatiebijeenkomsten reizen middelbare scholieren, ondersteund door docenten en een arts naar Derde Wereldlanden om daar te bouwen aan een betere wereld. De leerlingen financieren deze reis zelf en organiseren voor de projecten inzamelingsacties.
 

Sponsoractiviteiten en donaties

Naast de voorbereidingen op informatief gebied hebben de leerlingen de afgelopen maanden veel sponsoractiviteiten georganiseerd om hun ontwikkelingsstage mogelijk te maken. 


Persoonlijke inzameling

Niet met lege handen reizen, is het motto van de Stichting Global Exploration. Fondsen verzamelen en de handen zelf uit de mouwen steken, vormt een onderdeel van het programma. Iedere deelnemer zamelt € 1800 aan sponsorgeld in. Er zijn heel wat wafels gebakken, etentjes en high tea's georganiseerd en familie, vrienden en bedrijven benaderd om te sponsoren. Daarbij vertellen de deelnemende leerlingen steeds hun eigen verhaal over de ontwikkelingsstage. Nu is bijna het moment aangebroken dat de groep de reis daadwerkelijk gaat maken en veel nieuwe indrukken zal opdoen!


Volgen

Het reisgezelschap is gedurende hun reis te volgen via hun eigen blog. Benieuwd? Volg 'Xploreweert' op Facebook en Instagram, hier zullen dagelijks blogs en/of vlogs gepost worden!


Reisbestemming volgend jaar

De bestemming van de reis in 2024 is inmiddels ook bekend: we gaan naar NEPAL! Eind september/begin oktober wordt er een informatieavond gehouden voor de geïnteresseerde leerlingen en hun ouders.

Philips van Horne

Samen creatief!