Nieuws

Leerlingen delen ervaringen met deelname aan de Limburgse MEP Conferentie

9 juli 2019
Terug

Jaarlijks neemt Philips van Horne deel aan de Limburgse Model European Parliament conferentie. Dit jaar bestond de delegatie uit onze havo 4 leerlingen Maarten Colon, Tijn Favié, Claire Keijsers, Casper Martens, Sem Meevis en Loek Zoontjes. Tijdens de Limburgse MEP conferentie werd Maarten Colon geselecteerd om deel uit te maken van de Limburgse delegatie op de Nationale MEP conferentie. De nationale MEP conferentie vindt van 22 september tot en met 27 september plaats. De Nationale MEP conferentie wordt verspreid over verschillende Nederlandse steden gehouden, met een afsluitende vergadering in de Tweede Kamer der Staten-Generaal in Den Haag. Voordat de Nationale conferentie zo ver is delen Tijn Favie en Maarten Colon graag hun ervaringen op de Limburgse MEP conferentie.

MEP-Hein-1.png

Tijn Favie
Eindelijk was het zo ver. We stonden met zijn zessen op het station van Weert te wachten op de trein naar Maastricht. We hadden geen idee wat ons te wachten stond maar we stonden aan het begin van een onvergetelijke ervaring genaamd MEP Limburg. Voor degene die het nog niet weten, dit is een simulatie van het Europees parlement waarbij 72 leerlingen van 12 scholen uit Belgisch Limburg en Nederlands Limburg samen een hele week resoluties opstellen met probleemstellingen en oplossingen over een bepaald onderwerp. Deze vervolgens met hun eigen commissie voorleggen aan de andere deelnemers die over deze resolutie mogen stemmen. Als school vertegenwoordig je een land en deze zal uiteindelijk voor of tegen de resoluties stemmen.

Leerlingen zullen vast denken dat het na spelen van de politiek super saai is maar MEP bewijst zeker dat dit niet zo is. In de voorrondes op school merk je al dat het leuker is als je denkt. Je gaat hier namelijk eerst debatteren over bepaalde interessante stellingen. Als je dit interessant vind en het goed doet in de school finales word je misschien wel uitgekozen om als een van de zes deelnemers door te mogen naar het MEP. Hier begint het grote avontuur pas!

Je word al vroeg voor de MEP conferentie goed voorbereid. Zo mag je bijvoorbeeld een commissie kiezen die jou interessant lijkt. Denk hierbij bijvoorbeeld de commissies buitenlandse zaken, cultuur en onderwijs, internationale handel of regionale ontwikkeling. Hiermee zal je in de eerste twee dagen een resolutie opstellen om later voor te leggen aan de rest van de deelnemers en daar dus met je land over te stemmen.

Als je eenmaal je pak hebt gekocht en er zo net mogelijk uitziet kan de MEP conferentie beginnen. Het begint met een teambuildings opdracht waarbij je de andere deelnemers uit je eigen commissie en van andere delegaties leert kennen. Met deze groep zal je ook de eerste twee dagen leuke debatten voeren en samen en resolutie opstellen met problemen en oplossingen voor die problemen. De derde dag word er uitgelegd wat lobbyen is. Dit is het overtuigen van anderen om op jouw resolutie te stemmen. Dit word in een lange maar leuke lobbysessie gedaan. De vierde dag staan al een deel plenaire debatten op de planing. Hierbij is het de bedoeling om vragen te stellen aan andere commissies doormiddel van een debat. Dit zal de laatste dag ook nog gebeuren.

Dit zal allemaal gebeuren op mooie locaties in Maastricht en Kerkrade. Denk hierbij bijvoorbeeld aan abdij Rolduc of de statenzaal van het gouvernement. In abdij Rolduc word er overnacht en  druk vergaderd over de resoluties. In de statenzaal zullen er onder andere de plenaire debatten en de officiële opening plaatsvinden. Zo zijn er nog talloze mooie locatie die het MEP gebruikt voor zijn geweldige bijeenkomst.

Kortom is MEP een geweldige ervaring voor iedereen. Ook mensen die niet zo geïnteresseerd zijn in politiek. Je leert er veel van en het zal je leven voor een klein beetje veranderen. Als dit je leuk lijkt wees dan niet te bang om volgend jaar mee te doen.

Maarten Colon
Mijn naam is Maarten Colon en ik heb een week deel mogen nemen aan het Model European Parlement. Hier heb ik als lid van de commissie ITRE mijn vraagstuk beantwoord en een resolutie bedacht. Ook heb ik resoluties van andere commissies moeten beoordelen en voor, tegen of in onthouding moeten stemmen. Natuurlijk begrijp je nu niet waar ik het over heb. Ik zal bij het begin beginnen

Voor informatie:
Ieder jaar worden er op veel scholen in Limburg mensen geselecteerd om mee te doen aan MEP Limburg. Hiervoor moet je door voorrondes gaan en geselecteerd worden door de delegatie van het jaar daarvoor. Een delegatie is een groep van zes leerlingen die van een school naar MEP gaan. Elke delegatie krijgt een land dat zij moeten representeren.
wanneer je gekozen word door je school moet je met je delegatie kijken wie in welke commissie zal gaan. De commissies hebben vraagstukken die je zal moeten beantwoorden als je bij deze commissie komt. Mijn commissie was ITRE(industrie, onderzoek en energie) en ons vraagstuk ging over emissierechten en co2 uitstoot.
Een commissie bestaat uit 12 mensen en elk persoon komt van een andere delegatie.

MEP-Hein-2.png

Maandag:
Maandag werden wij om 8:30 op het station in Maastricht verwacht met onze delegatie en hier kregen we meteen onze commissie kennen. We zijn toen in Maastricht crazy 88 gaan spelen. Hierna zijn we naar abdij Rolduc gegaan, dit was ons verblijf voor de hele week en hier hadden we ook onze commissie vergaderingen.
Nadat we waren aangekomen en we onze kamers hadden gekregen begonnen meteen onze commissie vergaderingen. Dit is allemaal heel formeel en iedereen moet ook in pak en de meiden in formele kleren. Ook heb je met je commissie voorzitters die eigenlijk je verantwoordelijke en leidinggevende zijn.
in de avond hadden we de officiële opening maar dit is niet heel interessant tenzij je een landenspeech hebt.
in de avond hebben wij met de commissie samen op een kamer nog een film gekeken met zijn allen. En onze band was toen al heel sterk

Dinsdag:
Op dinsdag hebben we de hele dag gewerkt aan onze vraagstukken en hebben we onze resolutie afgemaakt. Dit betekent dat we op ons vraagstuk alle problemen hebben gevonden en toen deze problemen zo goed mogelijk opgelost. Dit doe je door een Lagerhuis debat met je commissie. Hier spreek je altijd via meneer of mevrouw de voorzitter. In de avond hadden we nog een informele avond waarbij we “waar is Wally?!” gingen spelen.
hierbij moesten we 10 mensen in Maastricht vinden verkleed als Waldo.

Woensdag:
Woensdag was een workshop dag. Hier hebben we een workshop over lobbyen gekregen en een presentation skills workshop. Beide waren heel leerzaam en helpvol.
in de avond en middag zijn we ook gaan lobbyen met alle commissies. Lobbyen betekend dat je probeert andere mensen over te halen dat jou punt klopt. Voor ons betekende dit dat we mensen gingen overhalen dat onze resolutie het beste was. Ook hebben we toen te horen gekregen dat we amendementen en tegenspeeches konden schrijven. Een amendement is een stuk waarbij je iemand anders zijn resolutie gedeeltelijk wil veranderen en een tegenspeech is wanneer je een complete resolutie afknapt en probeert te verduisteren.

In de avond heb ik een tegenspeech tegen MIVO geschreven. Hiermee was ik bezig tot half 4 ‘s nachts en ik heb dit met veel plezier gedaan.

Donderdag:
Donderdag was de persconferentie. Bij de persconferentie ging het MEP bestuur elke commissie ondervragen. Elke commissie had twee vertegenwoordigers oftewel sprekers die deze vragen zouden beantwoorden. Bij onze commissie was ik ook een van deze sprekers en voor ons verliep het heel makkelijk maar sommige commissies wisten geen antwoord te vinden op sommige vragen.
Hierna zijn we naar het gouvernement in Maastricht gegaan en hier begon de plenaire vergadering. Hier werd er dan per commissie de resolutie voorgesteld en besproken. Hier gebeurd heel veel en dit is heel interessant om aan mee te doen.

Vrijdag:
Vrijdag hadden we de overige resoluties die behandeld werden en daarna was de afsluiting.
ook kregen we te horen wie er door waren naar het MEP nationaal.
en ik ben blij om te zeggen dat ik ook door mag! Rond september zal ik met de delegatie van Limburg naar MEP nationaal gaan en hier weer in een commissie geplaatst worden en mijn vraagstuk beantwoorden. Ik heb hier nu al heel veel zin in en kan niet wachten.

Ik raad iedereen dit aan want je leert hier zo veel en je leert zo veel leuke mensen kennen dat je het nooit meer vergeet.

Philips van Horne

Samen creatief!