Nieuws

Leerlingcoaching – Welk cijfer heb ik nu? (leren van je fouten)

23 januari 2019
Terug

Het einde van de toetsweek is in zicht en voor veel leerlingen betekent dit even achterover leunen tijdens de start van periode 3.
Er staat echter de komende tijd iets heel belangrijk op het programma, namelijk het bespreken van de toetsen. Natuurlijk zijn jullie heel nieuwsgierig om te zien welk cijfer je hebt gehaald en of er misschien toch geen fouten zijn gemaakt door de docent. Een logische insteek van de leerlingen, maar er valt nog veel meer winst te behalen voor jullie.

Maar hoe kan ik meer halen uit het nabespreken van toetsen?
Het antwoord is natuurlijk, leren van je fouten. Probeer per toets te achterhalen welk soort fout je hebt gemaakt. Heb je wellicht de formule niet goed geleerd of misschien de vraag niet goed gelezen. Er bestaan allerlei soorten fouten.

  •  Begrippen of formule onbekend (niet goed geleerd)
  •  Berekeningsfout
  •  Vraag niet goed gelezen
  •  Je had geen idee hoe je de vraag moest aanpakken
  •  Niet aan de vraag toegekomen (te weinig tijd of overgeslagen)

Wat moet ik nu doen?
Onderin dit artikel vind je een document wat je kunt gebruiken voor de toetsen, waar je graag wilt leren van je fouten. Probeer bij elke fout te achterhalen wat er mis is gegaan. Schrijf in de kolom er naast wat je gaat doen om dit de volgende keer te voorkomen. Overigens kan dit laatste een best moeilijke opgave zijn. Vraag de docent eventueel om hulp, we helpen je graag!

Waar moet ik nog meer op letten?
Je wilt natuurlijk het analyseformulier de volgende keer gaan gebruiken bij het leren voor toetsweek 3. Zorg dus dat je deze op een plek bewaart waar je het formulier weer makkelijk kunt terugvinden. Denk bijvoorbeeld aan het opbergen van het formulier in je tekstboek of je agenda. Bij het leren kun je je vervolgens concentreren op de strategie om de fout te voorkomen.

Mocht je overigens het formulier niet kunnen printen, dan kun je deze ook altijd ophalen in lokaal C001 als de docent M. Feddahi aanwezig is. Anders klik op deze link voor het formulier!

Philips van Horne

Samen creatief!