Nieuws

Leerlingcoaching – geheugenpaleis

13 februari 2020
Terug

Je hebt ze vast wel eens in de supermarkt gezien, mensen die met briefjes de boodschappen doen. Lekker makkelijk, want het spiekbriefje kan alles voor ze onthouden. Bij een toetsmoment moeten we natuurlijk zaken uit ons hoofd leren en dan is het wel handig om te weten welke leertechnieken we hiervoor kunnen gebruiken. Vandaag wil ik jullie wat vertellen over het geheugenpaleis. Het geheugenwat, meneer!

Lees even rustig mee……het geheugenpaleis is een leertechniek die de Grieken ooit hebben bedacht om zaken makkelijk te onthouden. Men kwam erachter dat mensen zaken veel makkelijker onthouden wanneer ze hierbij voorbeelden bij bedenken (koppelingen). Hoe gekker de koppeling, hoe beter je zaken kunt onthouden. Deze koppeling maak je met behulp van een ruimte (je kamer of je huis) waar je mee bekend bent. Vandaar de benaming geheugenpaleis.

We gaan het eens proberen met een boodschappenlijst! Je kiest een vertrekpunt in je huis. Bijvoorbeeld de voordeur of de gang. Hier koppen je vervolgens iets aan wat je moet onhouden. In ons geval een pak melk. Bij dit pak melk bedenken we een gek voorbeeld, zoals de schoenen op de deurmat die geheel gevuld waren met melk. We hebben nu in onze hersenen koppelingen gemaakt (schoenen die gevuld waren met melk). De volgende ruimte die we tegenkomen is de gang. Ook hier bedenken we een gek voorbeeld bij een product die we moeten onthouden enzovoort.

Natuurlijk kun je geheugenpaleizen niet alleen toepassen op een boodschappenlijst. Ook begrippen die je voor school moet kennen of gebeurtenissen kun je heel eenvoudig onthouden met het geheugenpaleis. Wil je nog meer weten over het geheugenpaleis, maak dan de opdracht geheugenpaleis door hier te klikken.

Philips van Horne

Samen creatief!