Nieuws

Leerlingcoaching - Beter leren onthouden! (deel 1)

6 februari 2019
Terug

Man, man, man wat moeten we veel onthouden. Woordjes Frans, jaartallen bij geschiedenis, formule’s bij scheikunde en dan niet te vergeten die grammaticaregels van Duits. Het is slechts een greep uit de zaken die jullie moeten leren voor school. Mensen die gezegend zijn met een fotografisch geheugen gaat het onthouden heel makkelijk af, maar de meeste moeten toch veel moeite doen om alles op te slaan in hun hoofd. 

Virtuele wandeling 
Wil je een boodschappenlijstje van 20 producten of de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog makkelijk onthouden? Met de volgende tip wordt dit een koud kunstje. Het heet officieel loci-techniek maar we noemen het de virtuele wandeling!

Stap 1: Zoek een grote plaats (je huis) of een bepaalde specifieke ruimte (je eigen slaapkamer) die je heel goed kent. Bijvoorbeeld je eigen huis

Stap 2: Koppel de gebeurtennissen (of datgene wat je wilt leren) aan de ruimte die je hebt gekozen. Gebeurtenis 1 vond namelijk plaats in de gang en gebeurtenis 2 in de woonkamer etc.

Stap 3: Bij het koppelen dien je een verhaal te bedenken bij de ruimte. Je moet je dus echt inbeelden dat gebeurtenis 1 in de gang afspeelt. Door zaken te visualiseren en levendig te maken, kunnen je hersenen het veel beter onthouden. Wil je een boodschappenlijst onthouden, dan plaats je de producten in je slaapkamer. Onder je bureau lagen de bananen en de appels. Onder je kussen lagen de keukenrollen etc. Je kunt ook een heel levendig verhaal bedenken bij de boodschappenlijst. “Ik kwam de supermarkt binnen en zag een gorilla jongleren met bananen en appels. Uiteindelijk gleed hij uit over blik soep maar werd zijn val gebroken door keukenrollen”. Hoe gekker je het maakt, hoe makkelijker je hersenen het onthouden.

Stap 4: Blijf de gekoppelde berichten herhalen. Dit betekent dat je door het huis blijft wandelen in gedachte en je alles ziet afspelen als een film die je kijkt.

Wat nieuwsgieriger geworden hoe de techniek werkt. In dit filmpje van De Wereld Draait Door wordt het in enkele minuten helder uitgelegd.

Philips van Horne

Samen creatief!