Nieuws

H1bc naar de raadszaal in Weert.

5 april 2018
Terug

Het Philips van Horne jaar is gestart! Klas H1bc heeft op 28 februari een presentatie gekregen van Dhr. Wim Truyen over de geschiedenis van Weert en de dynastie Van Horne.

Voorafgaand aan de presentatie zijn de leerlingen op school aan de slag gegaan met een onderzoek naar het leven van Philips van Horne. Wie is die man die op de voorgevel van onze school hangt? Hoe hij aan zijn einde is gekomen en waarom? Wat hij heeft betekend voor Weert? Wat is de geschiedenis van kasteel Aldenborgh en Nijenborgh?

Binnen een lesuur konden de leerlingen aangeven wat er nog te vinden was van Philips in Weert.  Enthousiast gingen ze aan de slag en hebben ze de gegevens verwerkt in een collage.

Rond 10. 00 uur zijn we lopend naar het gemeentehuis gegaan en onderweg herkenden de leerlingen dingen die ze in de klas al hadden opgezocht. De toegangspoort voor kasteel Nijenborgh, de Martinuskerk waar het hart van Philips van Horne ligt, maar ook de straatnaamborden die verwijzen naar de familie van Philips.

Aangekomen in het gemeentehuis waren de leerlingen onder de indruk van de nieuwe raadzaal. Groot, veel licht en heerlijke stoelen! Dhr. Truyen heeft uitgebreid verteld over de geschiedenis van Weert en Philips. Een zeer indrukwekkende presentatie. Het mooie, er was veel interactie tussen Dhr. Truyen en de leerlingen, mede omdat de  leerlingen zich goed hadden voorbereid. Ze stelden goede vragen en waren nieuwsgierig. Op de terugweg zijn we nog op zoek gegaan naar de eerste steen in de Martinuskerk, die we na twee rondjes uiteindelijk vonden. We zijn vervolgens nog langs het klooster aan de Maasstraat gelopen, waar de loden lijkkist langskwam toen Philips van Brussel naar Weert werd gebracht op 23 juni 1568.

Terug op de Philips wisten de leerlingen uit H1bc op welke school ze zaten. Niet zomaar een middelbare school maar de Philips van Horne, een school de is vernoemd naar een historisch belangrijk persoon voor de geschiedenis van Weert en omgeving!

Philips van Horne

Samen creatief!