Nieuws

Excursie Thermenmuseum en Kasteel Hoensbroek leerjaar 1

19 januari 2023
Terug

Donderdag 12 januari ging leerjaar 1 op excursie naar het Thermenmuseum en Kasteel Hoensbroek. Voor sommige leerlingen was het verzamelen om 08:15 uur wel heel vroeg, maar iedereen  was op tijd.

De acht klassen werden verdeeld, waardoor de ene helft begon in het Thermenmuseum en de andere helft eerst naar Kasteel Hoensbroek ging.

In het Thermenmuseum maakten de leerlingen kennis met de oudheid. Ze zagen de restanten van een Romeins badhuis en liepen m.b.v. hun telefoon een route door het museum waarbij vragen beantwoord moesten worden. Andere leerlingen waren druk in de weer om een echte Romeinse olielamp te maken, die ze dan ook prachtig versierden.                            

Op Kasteel Hoensbroek werden de leerlingen enthousiast rondgeleid door het kasteel. Hierbij bezochten sommige leerlingen de donkere kerker en anderen de slaapkamer van de laatste bewoner van het kasteel. Vooral het kleine bedje viel ze op. In de eetzaal is lang stilgestaan bij de eetgewoontes en manieren. Het ‘kotsgat’ kwam er veelvuldig aan bod. Ook de ‘gemakjes’ werden genoemd en de grote vissen die daardoor uit de slotvijver gehaald werden. 

Tevens kregen de leerlingen enkele middeleeuwse activiteiten, zoals boogschieten en zwaardvechten. Bij dat laatste deden de docenten ook graag mee!

Het weer was dan wat minder, maar de dag is perfect verlopen. De leerlingen hebben een leuke, leerzame dag gehad!

Philips van Horne

Samen creatief!