Nieuws

Centrum voor Jeugd en Gezin: naar de brugklas

21 juni 2024
Terug

Het is bijna vakantie! Eindelijk even wat tijd om met elkaar te zijn als gezin en bijvoorbeeld leuke dingen doen. En wat ook heel leuk kan zijn, is de overstap die jouw kind maakt van de basisschool naar de middelbare school. Een ding is zeker, spannend is het wel. Zowel voor ouders als voor kinderen zelf. Opeens wordt er best wel veel van ze verwacht: huiswerk maken voor alle vakken, plannen etc. Hoe kun je als ouder hierbij ondersteunen? Het CJG geeft de volgende tips:

  • Help met plannen en organiseren. Dit is ontzettend lastig voor kinderen om te doen. Daar kunnen ze jullie hulp goed bij gebruiken. Stel vragen als: welk huiswerk heb je gekregen, wanneer moet het af zijn, hoeveel tijd heb je vandaag etc.
  • Geef kinderen de tijd om te wennen aan deze nieuwe situatie. Kinderen die naar de brugklas gaan, moeten opeens veel meer dan op de basisschool. Ze kunnen de eerste weken moe zijn of nog niet zo goed hun draai vinden. Weet dat dit normaal is en vraag wat ze nodig hebben. Misschien willen ze even op de bank hangen om daarna pas huiswerk te maken. Uiteindelijk vinden ze hier wel hun weg in.
  • We weten allemaal hoe belangrijk het is om goed werk te leveren op school en als ouder wil je dat graag stimuleren. Maar naast hard werken, is het ook belangrijk om te kunnen ontspannen. Er moet tijd overblijven om bijvoorbeeld met vrienden af te kunnen spreken of naar de sportclub te kunnen gaan. Ook dit is iets om mee te nemen in de planning.

Wil je als ouder meer weten over de overstap naar de brugklas, kijk dan naar het webinar 'Naar de brugklas' van het CJG. Klik hier voor de link.

Philips van Horne

Samen creatief!