Nieuws

Brusselreis van MEP

10 november 2021
Terug

Havo 5 leerlingen Bjorn Kusters en Orly Metten delen hun ervaringen tijdens de Brusselreis van Stichting MEP Limburg.

Op maandag 25 oktober 2021 hebben Bjorn Kusters en Orly Metten deelgenomen aan de Brusselreis georganiseerd door Stichting Model European Parliament Limburg. Als alumni van de regionale Limburgse MEP Conferentie 2021 hebben ze deelgenomen aan deze reis waarbij 45 leerlingen uit Nederland en België naar Brussel reisden. Tijdens de Brusselreis maakten de leerlingen een bezoek aan advocatenkantoor NautaDutilh, Het Huis van de Nederlandse Provincies en de Nederlandse Ambassade in Brussel. Op de Nederlandse Ambassade debatteerden de leerlingen na een openingswoord van ambassadeur Pieter Jan Kleiweg de Zwaan over de toekomst van Europa. Dit debat was onderdeel van de conferentie over de toekomst van Europa. Een grote reeks door de Europese Unie geïnitieerde debatten en burgerpanels waarin burgers hun blik op de toekomst van Europa bespreken en bediscussiëren. In het debat gingen de leerlingen met elkaar in discussie maar gingen ze ook in gesprek met de gezanten voor de conferentie over de toekomst van Europa van Nederland en België. Hieronder delen Bjorn en Orly hun ervaringen.

Bjorn Kusters
In mei heb ik mee mogen doen aan MEP regionaal. Tijdens deze unieke ervaring heb ik veel mensen mogen ontmoeten. Na deze 5-daagse conferentie heb ik met veel van de deelnemers van MEP contact gehouden en toen ik voor de reünie reis naar Brussel werd uitgenodigd heb ik deze kans met open armen ontvangen.

De busreis naar onze eerste tussenstop, advocatenkantoor NautaDutilh, vertrok in alle vroegte. Bij het advocatenkantoor kregen wij uitleg over hoe het werk van een advocaat en het werken op een advocatenkantoor eruit zag. Na het advocatenkantoor vertrokken wij naar het lobbyistenkantoor Huis van de Nederlandse Provincies om daar een korte speech van Europarlementariër Jeroen Lenaers over het werk als Europarlementariër te volgen en vragen te stellen. Uiteindelijk was de laatste activiteit van de reis het bezoek aan de Nederlandse Ambassade in Brussel. Hier hebben we Wepke Kingma (Nederlandse Gezant voor de conferentie over de toekomst van Europa) en Hendrik van de Velde (Belgisch Gezant voor de conferentie over de toekomst van Europa) mogen ontmoeten waarna wij allen een debat hebben gehouden over verschillende onderwerpen. Dit debat werd voorgezeten door Dr. Mendeltje van Keulen. Hier kreeg iedereen een eigen stelling toegekend die wij moesten verdedigen of aanvallen. Orly en ik kregen beiden de stelling ‘De EU zou haar beleid moeten creëren aan de hand van referenda’ toegewezen die wij succesvol hebben weten te weerleggen.             

Orly Metten
Afgelopen mei heb ik al van het MEP-wereldje mogen proeven, een week meedoen als Europarlementariër tijdens de Limburgse MEP conferentie. De Brusselreis was ook weer geweldig en leerzaam. Het was zo leuk om iedereen weer te zien en de activiteiten waren weer erg goed georganiseerd. Het leukste vond ik denk ik het bezoek aan NautaDutilh, omdat ik zelf advocaat wil worden. Tijdens het debat durfde ik echt te spreken ondanks dat ik vrijwel alles heb moeten improviseren. Het zien van het Europees Parlement, in het echt, is ook iets wat ik niet snel vergeet. Ik dank de organisatie van MEP voor deze Brusselreis en aan iedereen die misschien mee wil doen aan MEP, ik zeg doen!!

51657352717_982469fa26_o.jpg

51657354382_5e498f5e0e_o.jpg

51658386443_febbdc41de_o.jpg

51658172116_4363cdd90a_o.jpg

Philips van Horne

Samen creatief!