Nieuws

Belangrijke taak voor leerlingen van de Philips van Horne tijdens Nationale Dodenherdenking: ‘Belangrijk om te blijven herdenken’

14 mei 2024
Terug

1 mei 2024 - Op 4 mei is de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Ditmaal met de inbreng van 74 Limburgse scouts en twaalf Nederlandse zeekadetten. Onder hen drie scouts uit Weert.

De afgelopen tijd hebben Lotte Passage (15), Nele van Kimmenade (14) en Sep Aendekerk (14) zich voorbereid op hun taken tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam. Zo reikt Lotte van scouting Sint Maarten de kransen aan, hijst Nele van scouting Tungelroy een vlag en helpt Sep van scouting Hubovra veteranen die slecht ter been zijn.

Op 4 mei herdenken we allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord. Zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog en de koloniale oorlog in Indonesië, als in oorlogssituaties en bij vredesoperaties daarna. Traditiegetrouw helpen scouts bij de ceremoniën op de Dam in Amsterdam. De scouts komen ieder jaar uit een andere provincie. Eén keer in de twaalf jaar is Limburg aan de beurt.

Voor Lotte, Nele en Sep is het een bijzondere kans en ervaring om mee te maken. „Gewoonlijk zie je het op tv en nu ben je er zelf bij”, vertelt Nele van Kimmenade. Ze weet dat er in de Tweede Wereldoorlog een vliegtuig in Tungelroy is neergestort en dat er vier lichamen op het kerkhof liggen begraven. „In groep acht hebben we een herdenkingsdienst georganiseerd en met de school het oorlogsmonument geadopteerd.” Tijdens de ceremonie op de Dam hijst Nele de vlag. „Ik heb dat nog nooit gedaan. Als het hard waait, is het best lastig. Je hebt twee touwtjes en dan trekt het ene touwtje het andere mee.”

Hele gezin
Nele en Lotte zitten op de Philips van Horne, Sep Aendekerk op de Yuverta in Nederweert. Lotte zei meteen ja toen haar moeder vroeg of ze wilde meehelpen. „Ons hele gezin is bij de scouting. Het is een speciale ervaring. Kransen aanreiken op de Dam doe je niet zomaar.” Ook Sep vindt het belangrijk om de oorlogsslachtoffers te blijven herdenken. „Wat er in Nederland en andere landen is gebeurd, mag niet nog een keer gebeuren.” Op 4 mei helpt hij als een soort personal assistent veteranen die slecht ter been zijn. „Het lijkt me leuk om te doen, want dan kan ik ze zelf vragen hoe het was.”

Oorlogsbegraafplaats
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei en scouting Nederland hebben de scouts goed voorbereid. Zo zijn Sep, Nele en Lotte een weekend met alle scouts en zeekadetten in Overasselt geweest. Daar volgden ze een programma, zodat ze weten wat er wordt herdacht en waarom het belangrijk is om te herdenken. In Groesbeek bezochten ze het Vrijheidsmuseum en de Canadese Oorlogsbegraafplaats. Daarna volgde een informatiedag in het provinciehuis van Limburg, waar de verschillende taken werden geoefend. Oud-scout en kranslegger Bert Woudstra (92) vertelde er zijn persoonlijke verhaal. Frenk Lahaye, directeur van de Amerikaanse begraafplaats Margraten, beantwoordde vragen over het belang van oorlogsbegraafplaatsen.

Naast de serieuze onderdelen, was er ook tijd voor ontspanning en gelegenheid om nieuwe mensen te leren kennen. En Sep, Lotte en Nele? Zij zijn er helemaal klaar voor.

Bron: De Limburger, 1 mei 2024

Philips van Horne

Samen creatief!