Nieuws

Basketballers naar Amerika

1 oktober 2015
Terug

Basketbal, daar draait het leven van voormalig LOOT-leerlingen van Het College en de Philips van Horne Joris Biemans en Bart Schild om. De jongens gaan hun droom achterna door Weert in te ruilen voor Amerika. Vanaf eind september gaan ze daar proberen om onderwijs met topbasketbal te combineren. We zetten de jongens graag nog even in de spotlight.


Joris Biemans

Joris Biemans, 19 jaar, heeft tijdens zijn middelbare schooltijd op Het College en de Philips van Horne gezeten. Daar heeft hij uiteindelijk zijn VWO-diploma gehaald. Joris: “Vanwege de vele trainingen die wij per week hebben, is de school destijds met een soepele regeling gekomen om toch goed door mijn examenjaar te komen. Ik heb mijn examenjaar over twee jaar verspreid. Dit betekent dat ik in het eerste jaar vier vakken volledig heb afgerond en het jaar erop de andere vier vakken. In totaal heeft het dus zeven jaar geduurd voordat ik mijn diploma heb behaald, maar zo viel het sporten veel beter met school te combineren.

Joris is begonnen in Nederweert bij Jumping Giants en daarna is hij bij Weert gaan spelen. Joris: “Dit heette eerst BSW en later is het een soort basketbalopleiding geworden, genaamd Basketball Academie Limburg. Hier wordt acht keer per week getraind, vóór en na school. We speelden competitie in België in de eredivisie tot en met 21 jaar.”


Bart Schild

Bart Schild, 18 jaar, heeft tot en met HAVO-4 op Het College gezeten. Daar heeft hij steeds school met basketbal gecombineerd. Bart: “Momenteel train ik mee met de basketbalacademie van Weert en speel ik competitie in België met het 1ste team van Maaseik. Ik ben ongeveer 15 uur per week met basketbal bezig.


The American Dream

Veel sporters dromen van een avontuur in het buitenland. Hoe doet zo’n kans zich voor? Bart: “Via de connectie Red Star Belgrado, waarmee de basketbalacademie Weert samenwerkt, zijn we in aanraking gekomen met de Combine Academy in Charlotte (North Carolina). Eind mei is het team U21 daar twee weken op stage geweest. We hebben daar veel getraind en wedstrijden gespeeld."

Joris: "Na afloop van deze stage kwamen spelers in aanmerking om in Charlotte (VS) de prepschool te mogen doen. Op deze school ga je zes maanden trainen en toernooien spelen om gezien te worden door een college coach (HBO/universiteit). Op deze manier kun je proberen een gratis studiebeurs te verkrijgen. Als dit lukt, mag je daar vier jaar studie en topbasketbal combineren. Uiteraard moet je ook aan bepaalde studie-eisen voldoen. We moeten een SAT afleggen, dit is een soort Cito-toets om toegelaten te worden op de College.”


Ambities

Hoewel de jongens dezelfde droom hebben, gaan ze allebei met een andere ambitie naar Amerika. Joris: “Ik heb gekozen voor de prepschool, omdat ik graag een scholarship (studiebeurs) wil behalen.” Bart gaat naar Amerika om een college te krijgen. Bart: “Er zijn drie mogelijkheden: division 1, 2 of 3. Ik heb de ambitie om division 1 te bereiken, het hoogst haalbare niveau.” Uiteindelijk dromen Bart en Joris natuurlijk van wat iedere basketbalspeler wil bereiken: spelen in de NBA. “Maar,” vult Joris aan: “ook van professioneel basketbal spelen bij een goede club in Europa loop ik warm.”

Philips van Horne

Samen creatief!